top of page

Oefeningen

Je bent je leven lang ouder. Je bent dus nooit te oud om hierin te groeien en dingen te leren.

Om anders naar je kind te kijken, dat zich ook continu ontwikkelt. Of je nu jonge kinderen hebt, of kinderen die al ouder zijn.

​

Onderstaande oefeningen hebben we voor je verzameld om je te ondersteunen als het je even te veel wordt. Je kunt ze doen op het moment dat je je gestresst voelt, of juist wanneer je rustig bent, om de stress of spanning voor te zijn.

​

Ademhalen

Ademhalen? Dat doe je toch iedere dag automatisch? Inderdaad! Maar de manier waarop je ademt doet een heleboel met je brein, emoties en gevoel van spanning.

​

De juiste ademhalingsoefeningen kunnen een hele simpele manier zijn om in minder dan een minuut de rust te voelen terugkeren. Je kunt ze doen op de wc, terwijl je ergens in de rij staat of gewoon tijdens een gesprek.

Borst buik

Ga rustig zitten of liggen. 

Leg een hand op je borst, en een hand op je buik, onder je navel. Adem 5 seconden in: voel hoe eerst je borst opzwelt, daarna je buik. Houd je adem 3 seconden vast en adem in 5 seconden rustig uit. Voel hoe eerst je buik terugzakt en daarna je borstkas zakt. Wacht 3 seconden voor je weer inademt.

​

Herhaal deze ademhaling vijf keer, of net zo lang totdat je jezelf rustiger voelt worden.

Hoofd voeten

Ga ontspannen staan, met je voeten op heupbreedte en je knieën iets gebogen. Stel je voor dat je inademt door het topje van je hoofd. Een frisse stroom adem gaat via het midden van je hoofd naar beneden, via je keel naar je borst, je buik en adem je vervolgens via je voeten uit, de grond in.

 

Herhaal deze ademhaling zeven keer. Deze ademhalingsvorm werkt ook goed tegen zenuwen voor een spannende afspraak of gesprek. 

Reactie verandering

Er komen situaties thuis voorbij, waarin de zaken anders gaan dan je had gehoopt of verwacht. Dat situaties escaleren, of je als ouder fouten maakt en je daar boos, machteloos of verdrietig over voelt. Op dit soort momenten kan het voorkomen dat we geen aandacht geven aan wat we voelen, dat we hard over onszelf oordelen en ons alleen voelen. Herkenbaar? De volgende drie oefeningen kun je inzetten om een situatie te accepteren, je opnieuw te verwonderen of om je stresslevel te verlagen.

Acceptatie

Probeer een volgende stressvolle situatie gewoonweg eens te accepteren. Door tegen jezelf te zeggen dat we als mensen nou eenmaal fouten maken. Probeer de volgende drie stappen eens uit, achter elkaar: 

​

  1. Wees je bewust van de situatie: ja, dit is gewoon even heel vervelend 

  2. Wees vriendelijk voor jezelf. Sla je armen om jezelf heen of wrijf je handen warm en leg deze op je gezicht. 

  3. Weet dat alle mensen en ouders deze momenten meemaken. Je bent hierin niet alleen. Fouten maken is menselijk.

Verwondering

Kijk eens naar je kind met de ogen van een beginner.

Alsof je het voor het eerst in je leven ziet. Kies hier een moment voor uit waarop het kind niet merkt dat je naar hem of haar kijkt. 

​

  1. Wat zie je? 

  2. Waar is het mee bezig? 

  3. Is het geconcentreerd of aan het ronddwalen? Zingt of praat het in zichzelf?
     

Soms zitten we zo vast in denkbeelden over onze kinderen dat het moeilijk is om gedrag vanuit een ander perspectief te zien. Terwijl een kind zich continu ontwikkelt. En onze relatie ermee dus ook. Door af en toe weer met een hernieuwde blik naar je kind te kijken, kan je ineens weer dingen gaan zien die er altijd al zijn. De wonderen van jouw kind ;-). Ook erg leuk om toe te passen op partners en familieleden. 

Stressverlaging

Probeer bij een volgende stressvolle situatie met je kind even terug te schakelen naar je lijf. Vóór je reageert. 

​

  1. Wat voel je?
    Is dat spanning in je schouders, een versnelde hartslag, verkrampte handen? 

  2. Adem drie keer langzaam in en uit.
    Dit kan net het verschil maken tussen een automatische, primaire reactie en een effectievere variant waardoor een situatie wellicht niet escaleert. 

  3. Probeer bewust te kiezen voor je reactie.
    Zodra jij jullie automatische manier van reageren op elkaar doorbreekt, creëer je direct ruimte voor het kind om ook anders te reageren.

     

Ook een ouder-kind relatie kan soms zo aan elkaar hangen van gewoontes, dat een andere reactie ineens verrast. En humor verricht ook hierin wonderen. 

bottom of page